02.02.2016

Slagersmonitor 2014

Slagersmonitor 2014: marktaandeel slagers licht gestegen

Slagersmonitor 2014

Het onafhankelijke onderzoeksbureau GfK heeft de resultaten van het landelijke onderzoek ‘Slagersmonitor 2014’ gepresenteerd aan haar opdrachtgever, de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). Een aantal relevante conclusies worden als de belangrijke uitkomsten van dit onderzoek gezien om de positie van de slagersbranche te bepalen. 

 

In 2011 bedroeg het slagersuniversum nog circa 5,9 miljard. Dit omvat de aankopen van vlees en vleesproducten binnen supermarkten, slagerijen en overige kanalen. In 2014 bedroeg dit universum nog circa 5,7 miljard. De daling is voor een groot deel toe te schrijven aan de afname van de consumentie van vlees en vleesproducten. Binnen de totale markt werd in 2014, 14,3% verkocht door de slagers. Ten opzichte van 2011 is het marktaandeel van de slagers met een index van 101 licht gestegen, ondanks een daling van 6% van het aantal slagerijen en een krimpende markt. De KNS is tevreden met deze uitkomsten. Het toont aan dat de slagersmarkt stabiliseert en kansen biedt voor de branche en de toekomst. "Consumenten zijn steeds bewuster bezig met voeding en hebben interesse in herkomst en bereiding. Het is daarom logisch dat persoonlijk contact met de slager als vakman meer op prijs wordt gesteld".

 

Overige resultaten
Rundvlees, varkensvlees en vleeswaren en worstsoorten vormen de belangrijkste assortimentsgroepen binnen de slagerij. Er is een stijging in het aandeel vlug- en panklaar artikelen, pluimvee, geit/schaap en in het segment van barbecue-, gourmet- en fondueproducten. Het prijsverschil met de supermarkt is in vergelijking met het onderzoek van drie jaar geleden gelijk gebleven.

 

Kenmerken slagersconsumenten
Uit het onderzoek komt naar voren dat de 1- en 2-persoonshuishoudens maar liefst 70% van de omzet binnen de slagersbranche realiseren. Een ander belangrijk gegeven is dat 80% van de omzet wordt gerealiseerd door aankopen van 50+-consumenten. De consumenten groep met midden inkomens worden belangrijker als doelgroep. Consumenten waarderen de slager hoger ten opzichte van de supermarkt als marktleider als het gaat om kwaliteit, sociale aspecten waaronder persoonlijk advies, maatwerk, visuele beoordeling en service. Online verkopen zijn voor de eerste keer opgenomen in het onderzoek. Het aandeel is nog minimaal. De verwachting is dat bijna 70% van de respondenten zich in de toekomst meer richt op online verkopen.

 

Achtergrondinformatie
Het doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in de positie en de ontwikkeling van de slagersmarkt. De resultaten zijn gebaseerd op gegevens uit 2014 van de deelnemende slagerijen en het consumentenpanel van GfK. Het onderzoek, waaraan 200 respondenten in de slagersbranche meewerkten, is gehouden in de periode juni tot en met oktober 2015. Het onderzoek heeft betrekking op de resultaten uit 2014. Een eerder onderzoek vond plaats in 2011.

 

Wenst u de gehele slagersmonitor te bekijken? Klik dan hieronder op de button "Bekijk de website".

 

 

Bekijk de website